Bereken de prijs van de voorzetramen met de configurator en bestel direct online! 

De juiste bestelmaat voor je voorzetramen

Meten is weten!

Een voorzetraam bestellen is al net zo eenvoudig als monteren. Het is natuurlijk wel belangrijk om de juiste maten op te geven.

Bekijk daarom onze video en lees de instructies op deze pagina door. Hierin leggen we uit hoe je dit doet en waar je op moet letten. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste bestelmaat.

metenisweten

De dagmaat

Als we het hebben over het inmeten van een voorzetraam dan komen er al snel een aantal begrippen voorbij die we graag verder toelichten. Een belangrijk begrip is de dagmaat van het huidige raam.

Met de dagmaat bedoelen we de afstand tussen de twee zijkanten van een raam- of deuropening. Om de dagmaat goed op te meten is het belangrijk dat je - zowel in de hoogte als in de breedte - op verschillende plekken de maat neemt. Houd vervolgens altijd de kleinste maat aan. Zo weet je zeker dat het voorzetraam altijd past.

De bestelmaat

Een tweede veelvoorkomende term is de bestelmaat. De bestelmaat is afhankelijk van hoe je het voorzetraam wilt monteren. Een voorzetraam kan zowel ‘in-de-dag’ als ‘op-de-dag’ gemonteerd worden.

In-de-dag montage

Bij in-de-dag montage plaats je het voorzetraam tussen de zijkanten van het huidige raam.


Bestelmaat
Bij in-de-dag montage is de bestelmaat de dagmaat. Neem altijd wel iets speling rondom. Haal daarom (afhankelijk van de situatie en de haaksheid van het kozijn) zo'n 5 mm van de dagmaat af.

Belangrijk
Wanneer het voorzetraam met scharnieren en/of met knevels wordt gemonteerd, hou dan rekening met extra speling. Voor scharnieren is dit 20 mm, voor knevels is dit 10 mm.

indedagmontage

op-de-dag montage

Bij op-de-dag montage plaats je het voorzetraam juist op de zijkanten van het huidige raam. Voordeel van op-de-dag montage is dat je een grotere spouw tussen het raam en het voorzetraam creëert. Dit heeft een positief effect op de geluidswerende werking van het voorzetraam.

Bestelmaat
Bij op-de-dag montage is de bestelmaat de dagmaat + 2x de profielbreedte van het gewenste systeem.

opdedagmontage

Op-de-dag montage met vensterbank

Wat echter veel voorkomt is op-de-dag montage waarbij het voorzetraam op de vensterbank geplaatst wordt.

In dat geval is de hoogte van de bestelmaten de dagmaat + 1x de profielbreedte van het gewenste systeem.

De breedte blijft gewoon de dagmaat + 2x de profielbreedte van het gewenste systeem.

opdedagmontagevensterbank

Plaatsingruimte

Waar je tenslotte rekening mee dient te houden is wanneer je een scharnierend voorzetraam en/of een voorzetraam met knevels besteld je hier voldoende plaatsingsruimte voor overhoudt.

De scharnieren nemen namelijk nog eens een extra 20mm en de knevels 10mm ruimte in aan alle kanten waar ze bevestigd worden. 

plaatsingruimte

Nog vragen?

Neem dan contact met ons op

Heb je nog vragen over het inmeten van jouw voorzetramen? Stuur ons dan foto’s van de huidige situatie. Dit kan via onze chatservice of via ons contactformulier.

Je kunt ook altijd gebruik maken van onze montageservice waarmee je het inmeten en de montage door onze specialisten laat uitvoeren.